

Environment Ministers High-Level Talanoa



"Accelerating actions for a resilient Blue Pacific"

10 September 2021, Virtual Platforms 12.00pm – 5:50pm Samoa Standard Time

PROVISIONAL AGENDA

- Panel 1: Ocean and Climate Change
- Panel 2: Ocean and Pollution
- Panel 3: Ocean and Deep-Sea Mining

Each panel will be moderated by a Minister. The Ulu o **Tokelau**, as Chair of the Environment Ministers' High-Level Talanoa will make introductory remarks and moderate **Panel 1: Ocean and Climate Change**.

Master of Ceremony: Kosi Latu, Director General of SPREP

- 1. Welcome [3 mins] (12.00pm 12.03pm)
- 2. Opening with a short prayer from Father Moea'iseu Raymond Betham, All Saints Anglican Church [2mins] (12.03pm 12.05pm)
- 3. Setting the scene (12.05pm)
- Presentation by Mr. Stuart Chape (Acting Deputy Director General of Strategic Policy & Technical Programmes & Director of Island and Ocean Ecosystems) – Regional State of Environment and Conservation Report [15 mins] (12.05pm – 12.20pm)
- 5. Formal introductions and Keynote Address: Honourable Ulu o Tokelau Chair and Moderator of Panel 1: Ocean and Climate Change. [17 mins] (12.20pm 12.37pm)
- Guest speaker: Dr Vladimir Ryabinin, Executive Secretary of the Intergovernmental Oceanographic Commission and Assistant Director-General of UNESCO [10 mins] (12.37pm – 12.47pm)
- 7. Panel 1: Ocean and Climate Change (12.47pm 2.01pm)
 - Honourable Ulu o Tokelau (Chair) to moderate session [10mins] (12.47pm 12.57pm)
 - Honourable Minister of Marshall Islands [10 mins] (12.57pm 1.07pm)
 - Honourable Minister of Palau [10 mins] (1.07pm 1.17pm)
 - Honourable Minister of Wallis and Futuna [10 mins] (1.17pm 1.27pm)
 - Honourable Minister of New Zealand [10 mins] (1.27pm 1.37pm)

Each panelist to speak for 10 minutes, followed by a brief discussion and responses. Each respondent to speak for 6 minutes.

- Honourable Minister of Kiribati: To provide a response [6 mins] (1.37pm 1.43pm)
- Honourable Minister of Solomon Islands: To provide a response [6 mins] (1.43pm 1.49pm)
- High-Level Representative of the United States of America: To provide a response [6 mins] (1.49pm - 1.55pm)
- **High-Level Representative of France** [6 mins] (1.55pm 2.01pm)

Session Break [15 minutes] (2.01pm – 2.16pm)

- 8. **Panel 2: Ocean and Pollution** (2.16pm 3.30pm)
 - Honourable Minister of Federated States of Micronesia Moderator of Panel 2 [10 mins] (2.16pm – 2.26pm)
 - Honourable Prime Minister of Samoa [10 mins] (2.26pm 2.36pm)
 - Honourable Minister of New Caledonia [10 mins] (2.36pm 2.46pm)
 - Honourable Minister of Australia [10 mins] (2.46pm 2.56pm)
 - Honourable Minister of Fiji [10 mins] (2.56pm 3.06pm)

Each panelist to speak for 10 minutes, followed by a brief discussion and responses. Each respondent to speak for 6 minutes.

- High-Level Representative of America Samoa: To provide a response [6 mins] (3.06pm 3.12pm)
- Honourable Minister of Niue: To provide a response [6 mins] (3.12pm 3.18pm)
- High-Level Representative of United Kingdom: To provide a response [6 mins] (3.18pm 3.24pm)
- High-Level Representative of Guam: To provide a response [6 mins] (3.24pm 3.30pm)
- 9. **Draft Declaration on Plastics [15 mins]** (3.30pm 3.45 pm)

Session Break - Official virtual photograph [15 mins] (3.45pm – 4.00pm)

- 10. Panel 3: Ocean and Deep-Sea Mining (4.00m .4.45pm)
 - Mr. Kosi Latu, SPREP Director General (Moderator) [5 mins] (4.00pm 4.05pm)
 - Honourable Minister of Nauru [10 mins] (4.05pm 4.15pm)
 - Honourable Minister of Vanuatu [10- mins] (4.15pm 4.25pm)
 - Honourable Minister of Tonga [10 mins] (4.25pm 4.35pm)
 - High-Level Representative of Tuvalu [10 mins] (4.35pm 4.45pm)
- 11. **Youth Representative Ms. Gladys Habu:** Responding to the Environment Ministers' High-Level Talanoa [10 mins] (4.45pm 4.55pm)

- 12. **Honourable Minister of Australia:** To highlight the importance of gender equity [1 min] (4.55pm 4.56pm)
- 13. **Environment Ministers' High-Level Talanoa Summary**: Honourable Ulu o Tokelau (Chair) [8 mins] (4.56pm 5.04pm)
- 14. Adoption by acclamation of the Environment Ministers' High-Level Talanoa Communique [5 mins] (5.04pm 5.09pm)
- 15. Adoption by acclamation of the 30th SPREP Meeting Outcomes [5 mins] (5.09pm 5.14pm)
- 16. Pacific Island Environment Leadership Awards [30 mins] (5.14pm 5.44pm)
- 17. The Honourable Minister of New Caledonia, as the host of the 10th Pacific Islands Conference on Nature Conservation and Protected Areas will announce the winners for each category accompanied by trophies on display, and special presentation showcasing the winners.
- 18. Official close of the 30th SPREP Meeting [5 mins] (5.44pm 5.49pm)

9 September 2021